ZOOROPE
Európa  állatkertjei

 

 

HETVEN HEKTÁRNYI AFRIKA

 

Állatkert Dvůr Královéban

 

 

 

 

Írta: SVÁBIK KRISZTIÁN

2014

 

Fényképezte: SVÁBIK KRISZTIÁN és MAZÁCS ANITA

 

 

 

A Dvůr Králové-i Állatkert (Zoo Dvůr Králové) nem pusztán Csehország, hanem Európa egyik leghíresebb állatparkja. Ismertségét elsősorban afrikai patásgyűjteményének köszönheti, mely mind faj-, mind egyedszám tekintetében az egyik legnagyobb ilyen jellegű kollekció világszerte. A magánkézben lévő intézmény egyediségét és látogatói vonzerejét fokozza, hogy a térségben egyedüliként szafari jellegű bemutató is kialakításra került a klasszikus állatkerti gyűjtemény mellett.

 

 

 

Az intézmény története

 

 

A 20. század elején egy Bécs közelében található reneszánsz kastély replikájának elkészülte indította útjára a mai Dvůr Zoo történetét. A második világháború után ezen épület adott otthont a városi múzeumnak, mely idővel különböző állatfajok bemutatóival egészítette ki gyűjteményét, így 1946 májusában, az akkorra már állatkerti intézmény ― akkor még mindössze 6,5 hektáron ― megnyitotta kapuit első látogatói számára. Az 1950-60-as évek a modernizáció jegyében teltek, a közel 30 hektárosra bővült park számos egzotikus faj beszerzését követően az akkori Csehszlovákia egyik leglátogatottabb állatkertjévé nőtte ki magát. Talán a ’70-es évek eseményei nevezhetőek a legjelentősebbnek az intézmény életében, melyek a mai napig meghatározzák az állatkert arculatát: nyolc gyűjtőexpedíció szervezése történt Afrika különböző országaiba, melynek eredményeként hozzávetőlegesen 2000 állat került be az állatkert gyűjteményébe, zömével afrikai patások, kisebb részt pedig ragadozók, főemlősök és különféle hüllők. E nagyszabású vadbefogás és ennek hozadékaként jelentkező sikeres szaporítás járult hozzá, hogy a Dvůr Králové-i Állatkert az afrikai patásfauna egyik legfontosabb európai génbankjává válhasson. A fekete kontinens élővilágának bemutatását célzó specializáció Josef Vágner nevéhez kötődik, aki 1965-83 között volt az intézmény igazgatója. Vágner és a publicista Nada Schneiderová hazánkban is ismert könyvei (Szafári a Kilimandzsáró alatt és Az oroszlán nem az állatok királya) az afrikai vadvilág megismertetésén túl egyaránt bepillantást engednek e gyűjtőexpedíciók kalandos történeteibe.

A következő jelentősebb lépésre 1989-ben került sor, amikor az állatkert melletti 27 hektáros területen megnyílt az Afrikai Szafari, ahol zebrák, gnúk és különböző antilopok nagyobb csapatai kerülnek bemutatásra.

 

 

Tenyészmunka, visszaengedés és szakmai kapcsolatok

 

 

Napjainkban az intézmény legjelentősebb tevékenysége az afrikai orrszarvúk, zsiráfok, zebrák, bivalyok és különböző antilopfajok sikeres és tervszerű szaporítása, melyekből zömével itt láthatjuk a legnagyobb fogsági állományokat. Ennek következtében a tenyésztési eredményeik páratlanok, több mint 800 zebra, 250 zsiráf és 220 kafferbivaly látta meg itt a napvilágot 2013-ig, csak néhány fajt említve.

1990 óta az afrikai megafauna számos képviselője került visszatelepítésre hazájába, mint pl. 78 fiatal kafferbivaly (Syncerus caffer caffer) és 29 fakó lóantilop (Hippotragus equinus) vérfrissítés gyanánt dél-afrikai rezervátumokba. Az állatkert szintén részt vesz a kardszarvú nyársasantilop (Oryx dammah) és a mendeszantilop v. addax (Addax nasomaculatus) élőhelyre történő visszatelepítési programjában. Az intézmény azonban az afrikai orrszarvúfajok tenyésztése kapcsán szerzett kiemelt hírnevet, mely állatcsoportokhoz szintén kapcsolódik „visszaengedési” project. Az intézményben az orrszarvúkon végzett genetikai és szaporodásbiológiai vizsgálatok kapcsán elsősorban a bécsi University of Veterinary Medicine és a san-diego-i székhelyű Conservation and Research for Endangered Species Centre partnermunkáját szükséges megemlítenünk.

Szakmai kapcsolatok tekintetében az intézmény jelenleg az alábbi szervezetek tagságába tartozik: UCSZOO (Union of Czech and Slovak Zoological Gardens), EARAZA (Euro-Asian  Regional Association of Zoos and Aquaria), IZE (International Zoo Educators Association), ISIS/ZIMS (International Species Information System/Zoological Information Management System). 1995-től az EAZA (European Association of Zoos and Aquaria) tagsággal is rendelkező állatkert 2010-ben kivált a szervezetből, elsősorban a közösség által nem (megfelelően) jóváhagyott állatszállítások végett. Az 1997-től indult WAZA (World Association of Zoos and Aquariums) tagság 2012-ben ért véget.

 

Sok más afrikai patáshoz hasonlóan, a kafferbivalyok legnagyobb állatkerti állományát szintén itt láthatjuk, a jelenlegi "csorda" 24 egyedből áll.

 

 

„Orrszarvúgyár” Csehországban

 

 

A fentebbi kifejezést minden joggal használhatjuk a cseh intézmény esetében, hiszen az orrszarvútartás és -bemutatás az állatkert egyik legkiemeltebb tevékenysége mind ex situ, mind in situ vonatkozásban. 

Az indiai orrszarvú (Rhinoceros unicornis) szintén látható volt a gyűjteményben 1980-2009 között. A keleti keskenyszájú orrszarvú (Diceros bicornis michaeli) legnagyobb fogsági állományait jelenleg a Port Lympne-i Állatparkban és Dvůr Královéban találjuk. A cseh intézmény alapító populációját képező 4.6 egyed 1971-ben érkezett egy kelet-afrikai vadbefogásból. Az első sikeres ellés 1977-ben történt, és napjainkig 40 orrszarvúborjú látott itt napvilágot. 2009-ben három fiatal egyed exportálására került sor a tanzániai Mkomazi Nemzeti Park területére, melyek elsősorban táplálkozásbiológiai megfigyelések alanyai jelenleg.

A természetben valószínűleg kihalt északi szélesszájú orrszarvú (Ceratotherium simum cottoni) az állatkert legkiemelkedőbb kuriózuma. A ritka alfajból 1975-ben 2.4 vadbefogott egyed érkezett az állatkertbe Dél-Szudán területéről. Mivel az utolsó sikeres szaporításra 2000-ben került sor, 2.2 még szaporodóképes egyedet az ’Utolsó esély a túlélésre’ (Last Chance to Survive) program keretében 2009-ben a kenyai Ol Pejeta Rezervátumba szállítottak számos természetvédelmi szervezet (Fauna & Flora International, Back to Africa, Lewa and Kenya Wildlife Service) közreműködésével annak reményében, hogy az afrikai környezet javítani képes a tenyésztés sikerén.

Az alfaj (egyes taxonómusok szerint önálló faj) jövője azonban az erőfeszítések ellenére sem bíztató, hiszen jelenleg mindössze hét, humán kezeléstől függő egyed létezése bizonyított fogsági környezetben: a Dvůr Královéban élő egyetlen, 1983-as születésű Nabire nevű nőstény él, 1.1 példány az USA-beli San Diego-i Állatparkban, valamint a fentebb említett 2.2 kenyai védett területre kihelyezett orrszarvú.

 

Nabire, Európa utolsó északi szélesszájú orrszarvúja

Fotó © Ben Gilbert

 

 

Az állatkert bemutatása

 

 

Az állatkert területi felosztás tekintetében három egységre tagolódik, melyek a követezők: Afrikai Szafari, az ehhez kapcsolódó Gyalogos Szafari és a „klasszikus” állatkerti terület.

A májustól szeptemberig látogatható Afrikai Szafari közel 30 hektáron terül el, melynek megtekintésére saját autóval, valamint az intézmény által szervezett Szafári Busszal és Szafári Expresszel egyaránt nekivághatunk. A jókora terület változó térszinteken terül el, ahol nagyobb tavak, legelőket biztosító nyílt síkságok, sűrű erdő és ligetes facsoportok váltakozása nyújt különféle élőhelyet az itt élő mintegy 15 afrikai patás- és néhány madárfajnak. A terület egymástól elszeparált „megakifutókból” áll, melyek külön elnevezéssel bírnak, mint ’Sahel’, ’Duma’, ’Okawango’, ’Serengeti’ és ’Swala’, és többnyire az adott afrikai területre jellemző patásfajok népes csapatainak látványában gyönyörködhetünk. Az itt bemutatott patások egy része folyamatosan cserélődik a kert más területén lévő csoportokkal. A vezetett túra mintegy háromnegyed órás időtartamú. A Gyalogos Szafari területén szintén tágas kifutókomplexumok között barangolhatunk, immár jármű nélkül.

A „klasszikus” állatkerti bemutató területe ugyancsak közel 30 hektár, melynek egy részén ismételten jókora patáskarámok sorakoznak, kiegészülve a már látogatók számára is megtekinthető állatházakkal. A kert szinte minden szegmenséből árad az afrikai hangulat, melyet nem pusztán a fajgyűjtemény, hanem az illemhelységek, vendéglátóegységek, szemétgyűjtő edények és az állatházak ― mint pl. a Szurikátaház, Oroszlánház és Ajándékbolt ―  festett motívumai tovább erősítenek. A kert további és többnyire korábban emelt épületeire viszont egyáltalán nem aggathatjuk a hivalkodó jelzőt, sőt, az Elefántház, Okapiház, Törpevízilóház, Nagymajomház és Madárház épületének tömege szinte észrevétlen marad számunkra a futónövények takarása végett. A bemutatástechnika alapvető elemei közé sorolhatjuk az üveg nagyarányú használatát, valamint a dekorációs háttérfestészet jellemző voltát. Az egyes bemutatóegységek fajgyűjteménye és azok jellemzése a továbbiakban közétett fotósorozat képaláírásaiban olvasható.

 

Az állatkert térképe

 

 

Fajgyűjtemény

 

 

Az állatkert elsősorban az afrikai kontinens élővilágát bemutató állatgyűjteménnyel rendelkezik, ezen belül is a páros- és páratlanujjú patások faj- és egyedszáma a meghatározó, melyet a lentebbi táblázat is igazol számunkra. A Madárház és a Terrárium részleg ettől eltérően elsősorban ázsiai tematikával rendelkezik, itt láthatunk pl. borneói orángutánokat (Pongo pygmaeus pygmaeus) és maláj hamisgaviálokat (Tomistoma schlegelii) egyaránt.

A madarak vonatkozásában a pelikángyűjteményt érdemes kiemelni, hiszen a recens hét fajból ötöt láthatunk Dvůr Královéban, mint a rózsás gödényt (Pelecanus onocrotalus), borzas gödényt (Pelecanus crispus), ausztrál v. pápaszemes pelikánt (Pelecanus conspicillatus), vörhenyes pelikánt (Pelecanus rufescens) és szürke pelikánt (Pelecanus philippensis).

 

1. táblázat Az állatkert 2013-as éves beszámolója (Vŷroční zpráva 2013, The Annual Riport 2013) alapján a következő fajgyűjteménnyel rendelkezik 2013. december 31-ei állapotok alapján: 70 emlősfaj, 148 madárfaj, 48 hüllőfaj, 7 kétéltűfaj és 45 halfaj, összesen tehát 318 gerincesfaj. Az emlősgyűjtemény és annak pontos állománya az alábbi táblázatban látható.

 

 Emlősfaj

 Állomány

 2013.12.31

 Afrosoricida
 Kis süntanrek, Echinops telfairi  1.1.0
 Erinaceomorpha
 Fehérhasú sün, Atelerix albiventris  1.0.0
 Primates
 Gyűrűsfarkú maki, Lemur catta  2.6.0
 Arany oroszlánmajom, Leontopithecus rosalia  2.1.0
 Campbell-cerkóf, Cercopithecus campbelli  0.2.0
 Angolai kolobusz, Colobus angolensis palliates  1.2.1
 Csimpánz, Pan troglodytes  1.3.0
 Nyugati síkvidéki gorilla, Gorilla gorilla gorilla  1.0.0
 Borneói orángután, Pongo pygmaeus pygmaeus  0.4.0
 Jávai langur, Trachypithecus auratus auratus  1.5.0
 Carnivora
 Szurikáta, Suricata suricatta  5.6.1
 Sárga mongúz, Cynictis penicillata  1.0.0
 Törpe mongúz, Helogale parvula   1.2.0
 Foltos hiéna, Crocuta crocuta   1.1.0
 Sivatagi róka, Vulpes zerda  1.1.0
 Panyókás sakál, Canis mesomelas  1.1.0
 Afrikai vadkutya v. hiénakutya, Lycaon pictus  1.2.0
 Lapátfülű kutya, Otocyon megalotis  1.1.0
 Szervál, Leptailurus serval  1.1.0
 Perzsa leopárd, Panthera pardus saxicolor  2.2.0
 Szibériai tigris, Panthera tigris altaica  3.2.0
 Ázsiai oroszlán, Panthera leo persica  1.3.0
 Gepárd, Acinonyx jubatus  5.1.0
 Proboscidea
 Afrikai elefánt, Loxodonta africana africana  1.2.0
 Hyracoidea 
 Fokföldi szirtiborz, Procavia capensis  1.1.0
 Perissodactyla 
 Keleti keskenyszájú orrszarvú, Diceros bicornis michaeli  5.8.0
 Északi széleszszájú orrszarvú, Ceratotherium simum cottoni  0.1.0
 Déli szélesszájú orrszarvú, Ceratotherium simum simum  1.1.0
 Házi szamár, Equus asinus  1.1.0
 Szomáliai vadszamár, Equus africanus somalicus   2.5.0
 Grevy-zebra, Equus grevyi  6.16.0
 Hartmann-hegyizebra, Equus zebra hartmannae  4.7.0
 Grant-zebra, Equus quagga boehmi  3.6.0
 Szudán v. "sörénytelen" zebra, Equus guagga borensis  1.9.0
 Damara-zebra, Equus quagga antiquorum  2.6.0
 Chapman-zebra, Equus quagga chapmani  1.9.0
 Artiodactyla 
 Közönséges varacskosdisznó, Phacochoerus africanus  1.2.0
 Vörös folyamidisznó, Potamochoerus porcus   1.2.0
 Egypúpú teve v. dromedár, Camelus dromedarius  1.1.0
 Törpevíziló, Choeropsis liberiensis  1.2.0
 Rotschild-zsiráf, Giraffa camelopardalis rotschildi  5.13.0
 Recés zsiráf, Giraffa camelopardalis reticulata  5.14.0
 Okapi, Okapia johnstoni  1.1.0
 Nyugati v. erdei szitutunga, Tragelaphus (spekii) gratus  3.10.0
 Síksági nyala, Tragelaphus angasii / Nyala angasii  3.15.0
 Kis kudu, Tragelaphus imberbis / Ammelaphus imberbis  13.19.0
 Nagy kudu, Tragelaphus strepsiceros / Strepsiceros strepsiceros  6.11.0
 Bongó, Tragelaphus eurycerus  1.8.0
 Közönséges jávorantilop, Taurotragus oryx  1.19.0
 Fakó lóantilop, Hippotragus equinus  6.16.0
 Fekete lóantilop, Hippotragus niger niger  6.17.0
 Vörös bóbitásantilop, Cephalophus natalensis  1.1.0
 Mendeszantilop v. addax, Addax nasomaculatus  3.9.0
 Arab nyársasantilop, Oryx leucoryx  2.2.0
 Közönséges nyársasantilop, Oryx gazella gazella  3.10.0
 Kardszarvú nyársasantilop, Oryx dammah  1.7.0
 Hosszúszarvú tarka lantszarvúantilop, Damaliscus (pygargus) phillipsi  2.9.0
 Fehérfarkú gnú, Connochaetes gnou  3.16.4
 Kék csíkos gnú, Connochaetes (taurinus) taurinus  1.9.0
 Fehérszakállú csíkos gnú, Connochaetes (taurinus) albojubatus  2.7.0
 Hegyi nádiantilop, Redunca fulvorufula  3.6.0
 Barna zambézi mocsáriantilop, Kobus (leche) kafuensis  2.38.0
 Nagyszarvú mocsáriantilop, Kobus megaceros  1.14.0
 Gyűrűsfarkú víziantilop, Kobus (ellipsiprymnus) ellipsiprymnus  3.15.0
 Defassa-víziantilop, Kobus (ellipsiprymnus) defassa  2.15.0
 Impala, Aepyceros melampus melampus  2.26.0
 Thomson-gazella, Eudorcas thomsonii  3.4.0
 Vörösnyakú dámgazella, Nanger dama ruficollis  2.6.0
 Vándorantilop, Antidorcas marsupialis  3.9.0
 Kirk-dikdik, Madoqua kirkii  2.5.0
 Kameruni törpekecske, Capra hircus  1.18.0
 Kameruni juh, Ovis aries   4.14.0
 Sörényes juh, Ammotragus lervia  4.10.0
 Közönséges kafferbivaly, Syncerus caffer caffer  4.17.0
 Vörös (erdei) kafferbivaly, Syncerus (caffer) nanus  2.3.0
 Watussi-marha, Bos primigenius f. taurus  7.13.0
 Dahomey-törpemarha, Bos primigenius f. taurus  2.2.0
 Törpezebu, Bos primigenius f. taurus  1.2.0
 Rodentia
 Közönséges aguti, Dasyprocta leporina aguti  1.1.0
 Gambiai hörcsögpatkány, Cricetomys gambianus  1.2.0
 Fokföldi földimókus, Xerus inauris  0.1.8

 

 

Szolgáltatás

 

 

Fontos kiemelni az intézmény által, az állatkerti terület mellett üzemeltetett színvonalas, négy csillagos szálláshelyeket: a Hotel Safari 30 szobával, míg a Safari Kemp 10 "bungallóval" várja vendégeit. Konferenciák és egyéb rendezvények lebonyolítására szintén lehetőséget kínál a komplexum, melyhez szépen illeszkedik a szomszédos nagyméretű társaskifutó, ahol zebrák, gnúk és struccok biztosítják az afrikai hangulatot.

A szolgáltatás repertoárját tovább bővítik a különféle tematikával rendelkező szakvezetések, az éjszakai szafarik és a "Légy te is állatgondozó egy napra!" program.

Mindenképpen érdemes megtekinteni az igazgatósági épületet magába foglaló reneszánsz kastélyt, mely két kiállításnak is helyet kínál. Az itt kialakított Burian Galéria végigjárása során Zdeněk Burian neves cseh festőművész nagyméretű olajfestményeit tekinthetjük meg, melyeken az "őskori" világ élővilága elevenedik meg előttünk. A festmények zöme a hazánkban is méltán népszerű Élet az ember előtt, Az őskori ember és Az ősidő állatai c. könyvek lapjairól többünk számára ismerős. Az épület másik kiállítása a Josef Vágner tiszteletére berendezett emlékszoba. A Burian gyűjtemény kezdete is éppen az egykori igazgató nevéhez fűzödik, mikor az 1970-es években felkérte a művészt egy festménysorozat megalkotására. A kiállítás hivatalosan 1983-ban nyitott meg, mintegy 59 festményt bemutatva. Napjainkra az intézmény számos újabb alkotást megvásárolva 147-re festményre duzzasztotta gyűjteményét, melyet 1998-ban a nemzeti kulturális örökség részévé deklarálták.

 

 

Felhasznált irodalom:

 

HOLEČKOVÁ, D. 2011 (ed.). Zoo Dvůr Králové Guidebook. Published by ZOO Dvůr Králové a.s., 2011, 3rd enlarged edition

 

Vŷroční zpráva 2013, Annual Riport 2013 Zoo Dvůr Králové

 

www.zoodvurkralove.cz

 

 

 

FOTÓGALÉRIA

 

 

 

Afrikai Szafari

 

Az Afrika Expressz járata

 

A Szafari egyik nagy kifutóóegysége a Száhel-övezet élővilágát idézi: a társaskifutón szomáliai vadszamarak és kardszarvú nyársasantilopok élnek, de korábban itt kerültek bemutatásra a kert dromedárjai is.

 

  

A Serengeti meghatározó fajai az alföldi zebra, csíkos gnú és jávornantilop

 

Watussi-marhák

 

Fehérszakállú csíkos gnúk kisebb csapata

 

Az Okawango nagyobb tavakkal rendelkező és mocsaras területein főként vörös kafferbivalyok és szitutungák dagonyáznak, míg a Swala többnyire fakó lóanatilopok, tarka lantszarvúantilopok és több víziantilopfaj nagyobb csapatainak nyújt élőhelyet. A felvételen fakó lóantilop borjak láthatóak.

 

Gyalogos szafari

 

A nagyméretű nyári kifutóegységek esetében számos faj több helyszínen, több csoportban kerül bemutatásra. A szafari során már megismert  fakó lóantilopok egy másik csapata látható a fenti felvételen, melyek egy közel 20 tagú recés zsiráf csapattal és marabukkal osztoznak egy szintén jókora területen. A hasonló létszámú Rotschild-zsiráf csapat a szomszédos óriáskifutó lakója.

 

  

A gyalogosan is bejárható szafari legnagyobb kifutóján Grevy-zebrák és Rotschild-zsiráfok kerülnek bemutatásra. A gyakori porfürdűzés a zebrák testápolásának fontos eleme.

 

Keleti keskenyszájú orrszarvú

 

Az állatkertben jelenleg hat kifutó szolgál az orrszarvúk elhelyezésére. Ezek közül mindössze egy áll a szélesszájú orrszarvúk rendelkezésére, mely azonban bőven elég a mára mindössze három példányra zsugorodott csapat számára. Ezek közül kettő a déli, egy pedig az északi alfajhoz tartozik, utóbbi alfajának utolsó élő példánya Európában. A többi kifutó a keleti keskenyszájú orrszarvúk tenyésztésére van fenntartva. A szomszédos kifutók több helyen szárazárokkal elszeparáltak egymástól.

 

Az orrszarvú kifutókat elhagyva egy nagy tó köré épült élőhelyet tekinthetünk meg: a legelésző impalacsorda mellett gyűrűsfarkú víziantilopok és síksági nyalák lakják a területet, és kis szerencsével olyan ritka állatkerti vendégeket is megpillanthatunk, mint a hegyi nádiantilop. A tavon vörhenyes és szürke pelikánok csapatai tanyáznak.

 

  

Az oroszlánok a gyalogos szafari végén kerülnek bemutatásra. Az afrikai motívumokat felvonultató 170 m² alapterületű épület bejáratánál egy oroszlánt ábrázoló, sötétben világító ábra látható, mely technológia az intézmény több állatháza esetén visszaköszön. 

 

  

Az oroszlánbelső (részben) festett háttérrel rendelkezik (balra). Az 1575 m²-es külső kifutó - a több ragadozókifutóhoz hasonlóan - szintén üvegfallal határolt (jobbra).

 

"Klasszikus" állatkerti terület

 

SZURIKÁTA BEMUTATÓ

 

A szurikáták nem panaszkodhatnak, hiszen Európa egyik legnagyobb mongúzkifutóját lakják.

 

    Szurikáták és belső férőhelyük

 

A fokföldi földimókusok néhány egyede korábban társbérletben élt a szurikátákkal, jelenleg azonban már csak a saját kifutójukon találkozhatunk velük.

 

GORILLAHÁZ

 

  

A Gorillaházban az emberszabásúak mellett két rendkívűl ritkán bemutatott afrikai főemlőst - Campbell-cerkófokat és angolai kolobuszokat - is láthatunk. Az épület belső állattartó férőhelyei (108 m², 103 m², 53 m², 28 m², 14 m², 2x11,5 m²) közül a nagyobbak az emberszabásúak otthona. A többnyire természetes fénnyel megvilágított belsők mászóberendezése nem kifejezetten magas, és villanypásztor tartja vissza az állatokat a tető alatti részen.

 

Az állatkertben jelenleg egy hím gorilla él, így az eredetileg csimpánzok által használt kisebb, 238 m²-es külső kifutó áll rendelkezésére.

 

A kolobuszok és cerkófok belső férőhelyei a Gorillaházban kerültek kialakításra, ahonnan közlekedő folyosókon keresztül juthatnak ki tágas külső ketrecükbe.

 

A jelenlegi csimpánzkifutó 1375 m² alapterületű. Érdekes módon a gorillák és csimpánzok külső kifutója közötti fal nagyrészt üvegből készült.

 

A csimpánzkifutó mentén kialakított fedett látogatói térben különféle afrikai emlősök - mint pl. foltos hiéna, oroszlán, zsiráf, keskenyszájú orrszarvú és törpevíziló - csontvázainak kiállítását tekinthetjük meg.

 

TÖRPEVÍZILÓ BEMUTATÓ

 

Az állatkert első törpevízilovai 1972-ben érkeztek vadbefogásból, és napjainkra igen szép szaporítási erdeménnyel rendelkezik az intézmény: 25 törpevíziló borjú született Dvůr Královéban.

 

A 2002-ben felújításra került épület és külső kifutó már komfortosabb elhelyezést nyújt az állatok számára. A tágas, növényekkel borított kifutórész filtrált külső medencékkel is rendelkezik.

 

A felvételen az egyik belső férőhely látható, mely szinte tükörképe a szomszédos állattartó helynek.

 

OKAPI BEMUTATÓ

 

Csehországban kizárólag Dvůr Královéban láthatunk okapikat. Az állatkert 2004 óta mutatja be e különleges állatokat, melyek számára a bongók elhelyezésére kialakított épület lett kiegészítve plusz férőhelyekkel. Eleddig két alkalommal történt sikeres ellés, 2008-ban egy hím, 2011-ben egy nőstény borjú született.

 

Az állatok belső férőhelyéhez két szeparált külső kapcsolódik, és a nagyobbik kifutórészen vörös bóbításantilopokkal osztoznak a területen.

 

PATÁS BEMUTATÓK

 

Az állatkerti terület patás bemutatói jóval kisebbek a szafarin látottaknál, azonban más intézmények hasonló kifutóival összevetve még így sem nevezhetőek szűksönek. A fentebbi fotókon a szudán v. "sörénytelen" zebrák, valamint a dámgazellák kifutója látható.

 

Vándorantilopok

 

Az afrikai antilopok közül ritkán látható kis kudu itt nem számít ritkaságnak, a jelenlegi csapat mintegy 35 egyedet számlál.

 

  

A terület legnagyobb afrikai társaskifutója több patás- és madárfaj otthona: nagy kuduk, tarka lantszarvúantilopok, Kirk-dikdikek, valamint marabuk, koronásdarvak, kígyászkeselyűk és tüskésszárnyú ludak lakják a nagyméretű füves kifutót.

 

Az aldabrai óriásteknősök bemutatója a nagy központi társaskifutó szomszédságában található.

 

ELEFÁNT BEMUTATÓ

 

Sárfürdőző afrikai elefánttehén

 

Az afrikai elefántok külső kifutója 2630 m² alapterületű.

 

A felvételen a több részre osztható külső kifutó, jobbra pedig az Elefántház látható.

 

A 2005-ben felújított épület legnagyobb beltéri magassága 8 méter. A fotón látható belső csarnok alapterülete 320 m², mely a két nőstény elefánt elhelyezésére szolgál. A padlóba süllyeszthető vasoszlopok segítségével a tér nyolc szeparált részre osztható.

 

A látogatói tér felé üvegfal határolja a belső férőhelyet. Egy beépített mérlegnek köszönhetően naprakész információt kaphatunk az állatok testtömegéről.

 

A 887 m² alapterületű épületben több állatfaj, egy kisebb vetítőterem és kiállítás is helyet kapott. Ezek közül is igazi specifikum a fentebb látható gyapjas mamut (Mammuthus primigenius) életnagyságú szobra.

 

A fokföldi szirtiborzok szintén az Elefántházban kerülnek bemutatásra, utalva ezzel a két faj közötti evolúciós rokonságra. Az állatok a felvételen középen látható belsőből egy közlekedő folyosón keresztül juthatnak ki a külső kifutóba.

 

A felvételen egy fokföldi szirtiborz látható. 2014-től azonban egy másik faj - a mindössze néhány cseh állatkertben bemutatott fakúszó szirtiborz (Dendrohyrax arboreus) - is látható a kert emlősgyűjteményében.

 

A szirtiborzok korábban sivatagi rókákkal kerültek közös bemutatásra, jelenleg azonban új társbérlőket kaptak: egy sárga mongúz csapattal osztoznak a külső férőhelyen.

 

RAGADOZÓ BEMUTATÓK

 

Foltos hiéna

 

A foltos hiénák külső kifutója korábban dél-afrikai gepárdok elhelyezésére szolgált, melyeket jelenleg a szafari területén láthatunk.

 

Perzsa leopárd kölyök

 

A ragadozókat több macska- és kutyaféle képviseli: előbbieket szibériai tigrisek, perzsa leopárdok, karakálok és szerválok, míg utóbbiakat hiénakutyák, lapátfülű kutyák és sivatagi rókák. A felvételen a perzsa leopárdok egyik kifutója látható.

 

A karakálok kifutója

 

A sivatagi rókák kifutójának magas üvegfala sejteti számunkra, hogy eredetileg nem e faj számára készült a férőhely: ezt megelőzően panyókás sakálok kerültek itt bemutatásra.

 

A lapátfülű kutyák belső férőhelye

 

AKVÁRIUM ÉS TERRÁRIUM BEMUTATÓK

 

Az állatkert 'Vízi világ' elnevezésű bemutatója egy 1200 m² alapterületű üvegházban került kialakításra, mely elsősorban a trópusi folyók élővilágából ad ízelítőt. Az első részlegben tengeri akváriumok és mérgeskígyó terráriumok sorakoznak, majd a felvételen is látható szekcióban trópusi halak és hüllők kerülnek bemutatásra tágas, igényesen berendezett férőhelyeken. Itt láthatjuk a kert maláj hamisgaviáljait is.

 

A Mertens-varánusz igazi ritkaságnak számít

 

'A MADARAK VILÁGA'

 

  

A 'Madarak világa' elnevezésű bemutató egy 1275 m² alapterületű üvegcsarnokban található. A főhajóban számos madárfaj szabadon repülhet, míg a részleg egyéb részein, elsősorban "zongorahúros" (piano wire screen) bemutatástechnikával bíró röpdékben tekinthetjük meg az állatokat. Az épület szomszédságában két "walk-through" röpde is kialakításra került, melyek egyikében több pelikánfaj között sétálhatnak a látogatók.

 

A borneói orángutánok és jávai langurok belső férőhelyei szintén az említett madárházban kerültek kialakításra. A fenti felvételen az ezekhez kapcsolódó külső főemlős kifutók láthatóak.

 

A flamingók röpdéje, háttérben a "reneszánsz" kastély

 

BURIAN GALÉRIA

 

 

 

A neves cseh festőművész és könyvillusztrátor Zdeněk Burian nagyméretű olajfestményeit bemutató kiállítás az intézmény egyik legjelentősebb specifikuma.

 

INFORMÁCIÓS RENDSZER

 

 

"AFRIKA TESTKÖZELBEN"  

 

A vendéglátóegységek, illemhelységek, ajándékbolt, szelektív hulladékgyűjtő edények mind afrikai hangulatot idéznek

 

SZOBROK

 

  

 

 

 

Vendégkönyv

  • Konczek József
    2016-03-25 14:44:10
    olvastam josef vagner szafari a kilimandzsáró alatt című nagyon jó könyvét,ezután kerestem rá erre a jó ismertetőre, köszönöm, nagy élmény dvur králové