ZOOROPE
Európa  állatkertjei

 

 

VILÁGSZÍNVONAL SVÁJCBAN I. - A ZÜRICHI ÁLLATKERT MASOALA ESŐERDŐ BEMUTATÓJA 2.

 

 

A Masoala Esőerdő csarnok növényfajai

 

 

 

 

Írta: SVÁBIK KRISZTIÁN

2017

 

Fényképezte: SVÁBIK KRISZTIÁN és MAZÁCS ANITA

2013

 

 

 

Madagaszkár egyedülálló flórája

 

 

Madagaszkár büszkélkedhet a világ egyik legdiverzebb flórájával, mely hozzávetőlegesen 12.000 növényfaj otthona. Rendkívül magas az endemikus fajok aránya: 10 növénycsalád 260 nemzetségének képviselői csak a szigeten honosak, s ebben a vonatkozásban mindössze Ausztrália múlja felül a malgas diverzitást. A Madagaszkáron elterjedt 170 pálmafaj (Arecaceae) közül 165, a kb. 1000 orchideafaj (Orchidaceae) közül kb. 850, s a világ összesen 9 baobab-faja (Adansonia sp.) közül hat kizárólag itt, és sehol máshol nem található meg a Földön. A madagaszkári esőerdők hozzávetőlegesen 5500 növényfajának kb. 80%-a szintén endemikusnak tekinthető.

 

 

A „Svájci Madagaszkár” növényvilága

 

 

Az esőerdő-csarnok három éves működési tapasztalatait összegző leírás (2007) szerint 99 család 478 növényfaja található a bemutatóban, melyek kb. 65%-a őshonos Madagaszkáron. E fajok közül 39 fenyegetett (sebezhető VU, veszélyeztetett EN és súlyosan veszélyeztetett CR) besorolású a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Vörös Listája szerint. A megnyitás évében összesen 17.000 növényegyed került beültetésre. Ezeknek mindössze 0,5%-a pusztult el az első évben, mely rendkívül alacsony értéknek tekinthető. Újabb páfrányok, orchideafélék és vízinövények jelenleg is folyamatosan kerülnek betelepítésre.

 

A Masoala-csarnok növénybemutatója unikális látványt nyújt.

 

Kb. 100 nagyméretű, 12 méternél magasabb faegyedet telepítettek a csarnokba, melyek elsősorban az eperfafélék (Moraceae) közé tartozó Ficus benjamina és Ficus altissima, az ébenfafélék (Ebenaceae) közé tartozó Diospyros-, valmint a pillangósvirágúak (Fabaceae) Dalbergia-nemzetségébe sorolt taxonok. Ezen fajok, melyek nem honosak Madagaszkáron, afféle átmeneti növényesítési alternatívát jelentenek, hiszen a natív fajok egyedei ekkora méretben nem elérhetőek. Habár e domináns megjelenésű taxonok tekintélyes méretű példányai elsősorban – de nem kizárólagosan – dél- és délkelet-ázsiai elterjedésű növénycsoportok képviselői, mégis közeli rokonságban állnak hasonló, natív malgas fajokkal. Időközben ezen „egzotikus” egyedeket madagaszkári rokonuk váltja a bemutatóban. Továbbá számos itt látható faj ugyan szintén nem a szigetállam esőerdeiből származik, azonban ezek olyan kultivált növények, melyek manapság már szintén elterjedtek a területen.

Több mint 50 példány nagy növésű, közönséges csavarpálma Pandanus utilis és „Utazók pálmája” Ravenala madagascariensis (melyek csak nevükben pálmák), valamint endemikus fajok, mint az aranynád-pálma Dypsis lutescens és Dypsis madagascariensis adják a madagaszkári esőerdők unikális atmoszféráját. Az alsó vegetációs szinten növekvő több száz csemete a Zürichi Állatkert által finanszírozott, Masoala-félszigeten létrehozott neveldéből származik, melyek jelenleg még apró termetűek, de a tervek szerint a jövőben váltani tudják majd a nem őshonos, kezdeti időszakban ültetett fajok egyedeit.

A megnyitást követő évben 2400 facsemete beültetését végezték el a svájci szakemberek, melyek az állatkert nemzeti park területén létrehozott palántanevelőiből származtak. 2004 végére a trópusi csarnokban közel 4700 fa származott Madagaszkárról, melyeket eleinte holland és belga neveldékbe szállítottak. Ezt követően a növények 6-12 hónap közötti akklimatizációs periódus – mely alatt szakértők által végzett rendszeres egyedfejlődési és növényvédelmi ellenőrzés történt – leteltével kerültek végleges helyükre a zürichi csarnokba.

A bemutató fajdiverzitását növeli az import maganyag, melyet az évente egy vagy két alkalommal, a Masoala-félszigetről történő maggyűjtés biztosít. E kollekció elsősorban veszélyeztetett és sebezhető természetvédelmi besorolású növényfajokra koncentrál a megfelelő ex situ populációk létrehozása céljából, melyek közvetlenül a zürichi ökoszisztéma bemutatóba vagy az említett helyi növényszaporítókba kerülnek. A maganyag kezelése és exportja a National Forest Seed Service of Madagascar (Silo National des Graines Forestiéres) kollaborációjával történik. Mindazon növényfajok, melyek magja begyűjtésre került herbáriumi bizonyító példánnyal dokumentáltak, melyek taxonómiai kezelését a Missouri Botanikus Kerttel történő kooperáció biztosítja. E bizonyító példányok az alábbi intézmények herbáriumaiban kerülnek deponálásra: University of Antananarivo, Madagaszkár, Laboratoire Phanérogamie, Párizs, Franciaország, Missouri Botanical Garden, Saint Louis, Amerikai Egyesült Államok és Swiss Federal Institute of Technology, Zürich, Svájc. A Madagaszkárról történő import mellett jellemző továbbá az Amerikai Egyesült Államok, Thaiföld és Malajzia növényszaporítóiból történő vásárlás egyaránt.

Manapság már csak becsülni lehet a Masoala Esőerdő csarnok növénybemutatójának nagyságát, melyet nagyjából 35.000 növényegyedre tesznek.

 

Egy valódi esőerdei sétához hasonlóan a csarnok legmagasabb növényei között eltörpülnek a látogatók.

 

 

Növényvédelem

 

 

A svájci szakemberek törekvése az önfenntartó, biológiai egyensúlyhoz minél inkább közelítő működés fenntartása. Azonban, mivel egy természetes élőhelyhez viszonyítva a hatalmas csarnok is pusztán egy „mini-ökoszisztémának” számít, jóval nagyobb a működési zavar fellépésének veszélye, melyet folyamatos monitorozással igyekszenek feltárni a specialisták. Ennek megfelelően, szükség esetén természetes antagonista szervezetek kerülnek betelepítésre a csarnokba. Az első évben gyors növekedésnek indultak a hernyók, tripszek és különböző növénytetvek populációi, melyek természetes kontrollját a kereskedelemben elérhető taxonok, mint fonálférgek, katicabogarak és gombák, valamint rovarfogyasztó hüllő- és madárfajok jelentik. Konvencionális növényvédőszerek és inszekticidek nem kerülnek alkalmazásra.

 

 

A MASOALA-CSARNOK NÖVÉNYFAJAI ÚTIKALAUZ ALAPJÁN

 

 

A bemutató egy minél realisztikusabb esőerdei séta hangulatát igyekszik visszaadni, ennek megfelelően a növényzet közé bújtatott fajtáblák tömkelege nem rontja ennek hatását. Érdemes tehát az intézményben megvásárolható részletes útikalauz alapján végigjárni az útvonalat, mely természetesen a bemutató jellegzetes növényfajait is tárgyalja, sőt, mindegyiknél külön helyszín-megjelölést láthatunk a csarnok térképéről, hol is keressük az adott növénycsoport egy-egy tagját.

Az alábbi felsorolás az említett útikalauzból származik, mely részben a botanikai felosztás, részben az adott növények megjelenésbeli hasonlóságaira épül, ezzel is megkönnyítve azok felismerhetőségét.

 

Páfrányok

 

Asplenium nidus, madárfészek páfrány

Platycerium bifurcatum, szarvasagancs páfrány

Adiantum monocolor, csendes-óceáni vénuszhajpáfrány

Pteris cretica, szalagpáfrány

Salvinia auriculata, füles rucaöröm

Selaginella apoda, svájci korpafű

Nephrolepis exaltata, szobapáfrány

Cyathea arborea, nyugat-indiai páfrányfa

 

   

    

A magas páratartalom számos páfrányfajnak nyújt ideális életteret a mesterséges esőerdőben.

 

Pázsitfüvek, mocsári- és vízinövények

 

Schizostachyum brachycladum, sárga bambusz

Oryza sativa, rizs

Cymbogogone citratus, indiai citromfű

Cyperus haspan, törpe papiruszsás

Cyperus papyrus, papiruszsás

Alocasia macrorrhiza, alokázia v. elefántfül

Amorphophallus hildebrandtii

Pistia stratiotes, kagylótutaj

Lemna sp., békalencse

Eichhornia crassipes, közönséges vízijácint

 

 

A Schizostachyum-nemzetségbe tartozó bambuszfajok zöme Ázsiában őshonos, ám néhány faj Madagaszkáron is megtalálható. Az itt látható igen termetes sárga bambuszok eredeti areája Vietnámtól Jáváig terjed.

 

Alokázia v. elefántfül

 

A csarnok kisebb-nagyobb tavain néhol szellősebb, néhol összefüggő borítást ad a felszínen úszó kagylótutaj. A felvétel bal alsó sarkában papiruszsás látható.

 

Rovaremésztő növények

 

Nepenthes alata, kancsóka

 

Kaktuszok

 

Rhipsalis baccifera, „fagyöngy” kaktusz

 

Orchideák

 

Angraecum sesquipedale, Darwin orchideája

Angraecum veitchii

Aerangis biloba

Vanillia planifolia, vanília

 

Kúszónövények

 

Dioscorea bulbifera, jamszgyökér

Dioscorea quaternata

Piper nigrum, fekete bors

Momordica charantia, keserű dinnye

Passiflora foetida, golgotavirág

Thunbergia grandiflora, kék trombita folyondár

Ipomoea alba, holdvirág

Argyreia nervosa, hawaii farózsa

Cissus capensis, fokföldi kúszóka

 

Pálmák

 

Cocos nucifera, kókuszpálma

Elaeis guineensis, olajpálma

Hyophorbe verschaffeltii, orsópálma

Dictyosperma album, hercegnőpálma

Beccariophoenix madagascariensis, Manarano-pálma

Ravenea rivularis

Bismarckia nobilis, Bismarck-pálma

Dypsis decaryi, háromszög pálma

Dypsis lastelliana, vörösnyakú pálma

Dypsis lutescens, aranygyümölcs- v. aranynád-pálma

Dypsis madagascariensis

 

 

A fenti felvételeken Madagaszkár néhány endemikus pálmafaja látható. A közismert aranynád-pálma (balra) eleganciájának köszönhetően talán a legszélesebb körben, és cserepes dísznövényként a legnagyobb tételben értékesített pálmafaj világszerte, mely tevékenység egyre inkább csökkenő populációméreteket okoz a természetes élőhelyen. Míg a Dypsis-nemzetségbe számos fajt sorolnak, a Bismarck-pálma (jobbra fent) monotipikus taxonnak tekinthető. A veszélyeztetett, ám dísznövényként szintén kedvelt Ravenea rivularis (jobbra lent) orsó alakú „törzse” a fotó bal oldalán látható.

 

Csavarpálmák és sárkányfák

 

Pandanus baptistii, tarka csavarpálma

Pandanus utilis, közönséges csavarpálma

Dracaena marginata, sárkányfa

 

 

A csavarpálmák nagy tömegben képviseltetik magukat a csarnokban, hangulatosan övezve a látogatói útvonal számos szakaszát. Az alsó felvételen a Madagaszkáron előforduló faj, a Pandanus utilis, és annak szerteágazó támasztógyökerei láthatóak.

 

Gyömbérvirágúak

 

Ravenala madagascariensis, Utazók pálmája

Ensete sp., vadbanán

Musa basjoo, japán banán

Musa paradisiaca, banán

Calathea sp., nyílgyökér

Zingiber zerumbet

Aframomum angustifolium

 

 

A Madagaszkáron endemikus Ravenala madagascariensis nemzetségének egyetlen faja, s egyben a szigetország nemzeti növényének tekintendő. Ebből kifolyólag a Madagaszkári Köztársaság címerén is a Ravenala leveleit láthatjuk, de az Air Madagascar Légitársaság is e fajt szerepelteti logóján. Érdemes megemlíteni, hogy a korábban bemutatott tradicionális építészet anyagai között is megtaláljuk az Utazók pálmájának leveleit. A bal szélső felvétel forrása © Zoo Zürich

 

A különböző banánfajok a csarnok számos pontján felbukkanak.

 

Lágyszárúak és cserjék

 

Tacca chantrieri, denevérvirág

Catharanthus roseus, rózsás meténg

Manihot esculenta, manióka

Euphorbia leuconeura

Euphorbia geroldii

Coffea arabica, arab kávécserje

Mussaenda erythrophylla

Solanum torvum

Crinum asiaticum, ázsiai ernyősliliom

Streptocarpus saxorum, bolyhos napfénykóró

Pilea crassifolia

Pilea microphylla, aprólevelű üvegcsalán

Lantana camara, sétányrózsa v. színváltóvirág

Medinilla sp.

Hoya sp.

Ageratum sp.

Exacum affine

Clerodendrum wallichii

 

Denevérvirág

 

A halványpiros virágokkal rendelkező Euphorbia geroldii szintén a malgas flóra egyik endemikus képviselője.

 

Fák

 

Canarium pseudosumatranum

Canarium subulatum

Diospyros malabarica, fekete-fehér ébenfa

Diospyros mollis

Dalbergia latifolia, kelet-indiai paliszander

Dalbergia nigrescens

Dalbergia oliveri, burmai paliszander

Delonix regia, tűzvirágfa

Intsia bijuga

Ficus altissima, hamis füge

Ficus benjamina, kislevelű fikusz

Ficus binnendijkii, fűzlevelű fikusz

Artocarpus altilis, kenyérfa

Artocarpus heterophyllus, jákafa

Carica papaya, papaja v. dinnyefa

Mangifera indica, mangó

Anacardium occidentale, kesufa

Terminalia catappa, indiai mandulafa

Litchi chinensis, licsi

Citrus hystrix, kaffir citrom

Psidium guajava, közönséges guáva

Eugenia jambos, rózsaalma

Ceiba pentandra, gyapotfa

Theobroma cacao, kakaó

Dombeya wallichii

Cinnamonum zeylanicum, fahéjfa

Cananga odorata, ylang-ylang v. kananga

Spathodea campanulata, afrikai tulipánfa

Garcinia subelliptica

Calophyllum inophyllum, tamanu

Dillenia indica, elefántalma

Hibiscus tiliaceus

Thespesia populnea

Bruguiera gymnorhiza, nagylevelű v. fekete mangrove

 

   

Balra egy Ficus benjamina, középen és jobbra egy-egy Ficus altissima törzsei láthatóak. Utóbbi faj fejlődésmenete indokolja a szokatlannak tűnő törzs látványát: a mag egy másik fa lombkoronájában hajt ki, majd leveles ágai a fény felé, gyökerei pedig lefelé növekszenek, melyek elérve a talajt legyökereznek. A támasztó funkciót betöltő gazdaszervezet törzsét idővel teljesen befonó Ficus annak pusztulását okozza, melynek következtében az idősebb egyedek egy üreges törzsű faegyed látványát nyújtják.

 

A papaja eredeti hazája Közép- és Dél-Amerika, azonban napjainkban a trópusok egyik legelterjedtebb kultivált növénye. Ennek megfelelően Madagaszkáron sem hiányozhat az esőerdei falvakból.

 

 

A MASOALA-CSARNOK NÖVÉNYFAJAINAK TUDOMÁNYOS NEVEI betűrendben (a teljesség igénye nélkül)

 

 

Adansonia madagascariensis

Adiantum latifolium

Adiantum raddianum „Monocolor“

Adiantum sp.

Aerangis biloba

Aframomum angustifolium

Ageratum cf. houstonianum

Albizia lebbeck

Alocasia macrorrhiza

Amorphophallus hildebrandtii

Anacardium occidentale

Angraecum eburneum

Angraecum sesquipedale

Angraecum veitchii

Arachis hypogaea

Argyreia nervosa

Artocarpus altilis

Artocarpus heterophyllus

Artocarpus lakoocha

Asparagus falcatus

Asplenium longissimum

Asplenium nidus

Barringtonia racemosa

Bauhinia monandra

Beccariophoenix madagascariensis

Bismarckia nobilis

Bixa orellana

Bridelia tulasneana

Bruguiera gymnorhiza

Bucida buceras

Calophyllum inophyllum

Cananga odorata

Canarium madagascariense

Canarium pseudosumatranum

Canarium subulatum

Careya sphaerica

Carica papaya

Cassia fistula

Catharanthus roseus

Ceiba pentandra

Cerbera manghas

Cibotium schiedei

Cinnamomum zeylanicum

Citrus hystrix

Citrus medica

Clausena excavata

Clerodendrum paniculatum

Clerodendrum wallichii

Clidemia hirta

Cocos nucifera

Coffea arabica

Cola humilis

Cola  nitida

Crateva religiosa

Crinum asiaticum

Curcuma longa

Cyathea arborea

Cyathea medullaris

Cymbopogon citratus

Cynometra cauliflora

Cynometra ramiflora

Cyperus haspan

Cyperus papyrus

Dalbergia baronii

Dalbergia latifolia

Dalbergia nigrescens

Dalbergia normandii

Dalbergia oliveri

Davallia sp.

Delonix regia

Dianella ensifolia

Dillenia indica

Dioscorea bulbifera

Dioscorea quaternata

Diospyros malabarica

Diospyros mollis

Dipterocarpus chartaceus

Dombeya wallichii

Dracaena marginata

Drynaria willdenowii

Durio zibethinus

Dypsis lastelliana

Dypsis lutescens

Dypsis madagascariensis

Dypsis utilis

Eichhornia crassipes

Elaeis guineensis

Ensete sp.

Erythrina perrieri

Eugenia cumini

Eugenia jambos

Euphorbia geroldii

Euphorbia leuconeura

Ficus altissima

Ficus benjamina “Exotica”

Ficus binnendijkii

Ficus cyathistipula

Ficus microcarpa

Ficus polita

Ficus religiosa

Ficus rubiginosa

Ficus semicordata

Ficus tiliifolia

Ficus triangularis

Garcinia hombroniana

Garcinia subelliptica

Gardenia carinata

Harungana madagascariensis

Hibiscus tiliaceus

Hoya cf. carnosa

Hyophorbe verschaffeltii

Impatiens tuberosa

Impatiens  walleriana

Intsia bijuga

Ipomoea alba

Ipomoea batatas

Ixora foliicalyx

Khaya nyasica

Lantana camara

Leea guineensis

Lemna cf. minor

Leucaena glauca

Litchi chinensis

Mangifera indica

Manihot esculenta

Manilkara roxburghiana

Medinilla cummingii

Microlepia sp.

Mimusops elengi

Momordica charantia

Morinda citrifolia

Musa basjoo

Musa paradisiaca

Musa textilis

Mussaenda erythrophylla

Neodypsis decaryi

Nepenthes alata

Nephrolepis cordifolia

Nephrolepis exaltata „Boston“

Nephrolepis sp.

Noronhia emarginata

Oryza sativa

Pandanus baptistii

Pandanus utilis

Passiflora foetida

Phyllarthron madagascariense

Pilea crassifolia “Moon Valley"

Pilea microphylla

Piper betle

Piper nigrum

Pistia stratiotes

Platycerium bifurcatum

Polyalthia rumphii

Premna serratifolia

Psidium guajava

Psilotum nudum

Pteris biaurita

Pteris cretica

Pteris tripartita

Pteris vittata

Pterygota alata

Raphia farinifera

Ravenala madagascariensis

Ravenea rivularis

Rhipsalis baccifera

Ricinus communis

Salvinia auriculata

Schizostachyum brachycladum

Solanum torvum

Spathodea campanulata

Spondias pinnata

Sterculia foetida

Streptocarpus saxorum

Swietenia macrophylla

Swietenia mahagoni

Syzygium aqueum

Syzygium aromaticum

Syzygium malaccense

Syzygium syzygioides

Tabernaemontana divaricata

Tacca artocarpifolia

Tacca chantrieri

Terminalia alata

Terminalia catappa

Thelypteris sp.1

Thelypteris sp.2

Theobroma cacao

Thespesia populnea

Thunbergia grandiflora

Typhonodorum lindleyanum

Uncarina grandidieri

Urena lobata

Vanilla madagascariensis

Vanilla planifolia

Vatica odorata

Vitex pinnata

Zingiber officinale

Zingiber zerumbet

 

 

GOMBÁK

 

 

A bemutatóban eddig több mint 170 gombafaj került regisztrálásra, melyek számottevő része trópusi eredetű. A csarnok néhány jelentősebb faja a következő:

 

Coprinus disseminatus

Dictyophora indusiata

Geastrum fimbriatum

Leucocoprinus fragilissimus

Lysurus mokasin

Mutinus bambusinus

Pleurotus sp.

Tremella fuciformis

 

 

Felhasznált irodalom:

 

BAUERT, M. R., FURRER, S., ZINGG, R. & STEINMETZ, H. W. 2007. Three years of experience running the Masoala Rainforest ecosystem at Zurich Zoo, Switzerland. International Zoo Yearbook 41(1):203-216.

 

HATCHWELL, M. & RÜBEL, A. 2007. The Masoala rainforest: a model partnership in support of in situ conservation in Madagascar. In: ZIMMERMANN, A. HATCHWELL, M., DICKIE, L. & WEST, C. (eds) 2007. Zoos in the 21st Century: Catalysts for Conservation? Conservation Biology Series No. 15., Zoological Society of London 2007. Cambridge: Cambridge University Press, Pp. 205-219.

 

SPRECHER, K. & BAUERT, M. 2007. Pflanzen und Pilze im Masoala Regenwald. Zoo Zürich

 

WILHELM, M. 2006. Die Pilze der Masoala-Halle des Zoo Zürich. Schweizerische Zeitschrift für Pilzkunde 84: 190-192.

 

ZOO ZÜRICH & GRAF, R. 2005. Masoala Rainforest in the Zurich Zoo, Guidebook. Ropress Genossenschaft, Zürich.

 

www.wildmadagascar.org

 

www.zoo.ch

 

www.zoolex.org

 

 

 

Vendégkönyv

  • Szöllősiné, Irén (selyembokor@gmail.com)
    2017-02-10 13:20:21
    Képeken látva is csodálatos gyűjtemény lehet, a nyáron biztosan elmegyek megnézni ezt az álomszép kertet.