ZOOROPE
Európa  állatkertjei

 

 

 

 HOLLANDIA ROZMÁRJAI

 

A Harderwijki Delfinárium

 

 

 

Írta és fényképezte: SVÁBIK KRISZTIÁN

2010

 

 

 

A Delfinárium (Dolfinarium Harderwijk) kétségkívül Európa egyik legkülönlegesebb állatbemutatója, és egyben egyik legnagyobb tengeri emlősöket bemutató intézménye. Itt láthatjuk a kontinens legnagyobb palackorrú delfincsapatát, de rozmárokat, fókákat és egyéb tengeri élőlényeket is bemutat az unikális intézmény.

 

 

 

 

A város tömegközlekedését használva is könnyen elérhetjük a delfináriumot övező dokkot. Áthaladva a hangulatos vitorláskikötőn, már messziről szembetűnik az intézmény magasba ívelő kupolája. A belépőjegy megváltásával térképet is kapunk, amely részletezi az aktuális bemutatókat, előadásokat egyaránt. Ezt érdemes már sétánk elején áttanulmányozni, hiszen a nem mindennapi programok egyikét sem érdemes kihagyni. A kínálat tizenegy helyszínt érint, egy-egy program pedig általában kétszer vagy háromszor kerül megrendezésre a nap folyamán.

 

A Dolfinarium bejárata

 

  

A bejáratnál található az intézmény egyik ajándékboltja, ahol a plüssdelfineken és plüssrozmárokon kívűl a tengeri emlősök életét játékosan megismertető munkafüzetek is kaphatóak. 

 

A Dolfinarium térképe

 

 

Ritkaságok kicsiben, nagyban

 

 

A bejárathoz közeli egyik bemutatóban az állatkertekben csak elvétve látható, veszélyeztetett fókafaj köszönt bennünket. Az északi vagy Steller-oroszlánfókákról (Eumetopias jubatus) van szó, amelyek a fülesfókák legnagyobb fajának képviselői. A velük szomszédos medencében közönséges disznódelfinek (Phocoena phocoena) úszkálnak, melyek a legkisebb cetfélék közé tartoznak. Érdemes megemlíteni, hogy az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) a 2010-es esztendőre is meghosszabbította az Európai Ragadozókért Kampányát (EAZA European Carnivore Campaign), így annak eredeti 12 kulcsfaja további néggyel bővült, melyek egyike éppen a közönséges disznódelfin.

     Az intézmény partra vetődött, sérült delfinek mentésével is foglalkozik. Az állatok fogadására mentőközpont létesült a park területén, így számunkra is megtekinthető a rehabilitáció folyamata.

 

  

A Steller-oroszlánfóka legnagyobb hímjeinek (balra) tömege akár az egy tonnát is elérheti, így az úszólábúak közül csupán az elefántfókák és rozmárok  nagyobbak e fajnál. A jobb oldali felvételen egy  oroszlánfóka borjú látható.

 

  

A fókák speciális tréningje nagy népszerűségnek örvend a látogatók körében (balra). A disznódelfinek tréningje - a többi bemutatóhoz hasonlóan - kb. 15 percig tart. Jelenlegi férőhelyük (jobbra) korábban rozmármedenceként funkcionált.

 

  

Az első disznódelfint 1971-ben mutatta be a Delfinárium. A faj csupán itt, Harderwijkben, valamint a dán Fjord & Baelt Center nevű intézményben látható Európában. Örömteli esemény volt az apró cetek szaporulata, melyre 2009 májusában került sor. Jobbra a park mentőközpontjának (SOS Dolfijn) egyik rehabilitációs medencéje látható, mely sérült disznódelfinek számára került kialakításra.

 

 

Lagúnák lagúnája

 

 

A tengeri emlőspark legnépszerűbb lakói azonban nem az apró disznódelfinek, hanem azok termetesebb rokonai, a palackorrú delfinek (Tursiops truncatus). A delfinállomány az intézmény két különböző pontján kerül bemutatásra. A nagyobbik csapatot jelentő tenyészállomány a Delfindeltának (Dolfijnendelta) nevezett mesterségesen kiépített lagúnában látható, míg kevesebb egyed a delfinshow-nak otthont adó kupolaépületben él.

   A Lagúna a park legnagyobb projectje, kiépítése 1996-ban kezdődött, majd a következő év júniusától vált megtekinthetővé a nagyközönség számára. A természetszerűen kialakított medence összesen 15 millió liter valódi tengervizet tartalmaz, melyet az Északi-tengerből szállítottak az intézménybe. Valódi biotóp-medence készült a delfinek számára, hiszen a víztérbe számos maritim állat- és növényfaj is betelepítésre került. A Lagúna mintegy három hektáros területe egy összetett bemutató is egyben; a delfinlagúnához kapcsolódik a kaliforniai oroszlánfókák (Zalophus californianus) és rozmárok (Odobenus rosmarus) medencéje is, ám természetesen elszeparáltan. A hatalmas vízfelületet hangulatos útvonal övezi, mely körbejárásával a Lagúna facsoportokkal és sziklákkal szegélyezett, természetes tengeröböl benyomását kelti bennünk a profi tervezésnek köszönhetően.

 

Palackorrú delfinek a delfinlagúnában. Az intézmény jelenlegi állományát kb. 25 példány alkotja. 

 

  

A Delfindeltában napi egy alkalommal látható a delfinek etetése és tréningje,  amely a kupolaépületben látható bemutatóhoz hasonlóan szintén tartalmaz számos látványelemet (balra). A bemutató keretében egy fiatal látogató testközelből ismerkedik egy delfinnel (jobbra).

 

A Lagúna nagy részét kitevő Delfindelta egy részlete. A legnagyobb vízmélység 5-7 méter között változik.

 

Az előtérben látható delfinelkülönítőn túl, a partvonalban látható a kaliforniai oroszlánfókák lagúnarésze.

 

A Delfindelta elkülönítője

 

A part mentén kialakított faház egy halászkunyhó imitációja.

 

Az egyik partszegélyen a bátrabb látogatók nagyobb lépőköveken haladva át is kelhetnek a lagúnán. A sekély vízben tengeri hal- és rákfajok csapatai tanyáznak.

 

Szintén nagy kedvencnek számítanak a Lagúna legtermetesebb lakói, a csendes-óceáni rozmárok (Odobenus rosmarus divergens). A nem mindennapi állatokkal alig néhány európai bemutatóban találkozhatunk, ám Harderwijkben nagy hagyománya van a bemutatásuknak. Az első három egyed 1974-ben érkezett. A kilencvenes évek derekától kezdődően a rozmárok már több ízben szaporodtak és neveltek sikeresen utódokat a parkban, ám a 2009 májusában napvilágra jött rozmárborjú sajnos röviddel születése után elpusztult.

Bemutatójuk igazán parádés, lenyűgöző látványt nyújt, ahogy a tengeri óriások lassan úsznak hatalmas medencéjükben. 

 

Az 1,8 millió liter víztérfogatú rozmármedence 2005-ben került átadásra.

 

Csendes-óceáni rozmárok a Dolfinariumban. Bevett állatkertes gyakorlat, hogy az állatok agyarait eltávolítják. A természetes közegben agyaraikkal puhatestűek után kutató állatok ugyanis fogságban is megtartják ezt a viselkedésmintát, amely az agyarak sérüléséhez és elfertőződéséhez vezethet.  A különféle puha aljzatok és medenceberendezési tárgyak alkalmazása sem tűnik megoldásnak, mivel az erős szívóhatással táplálkozó állatok szinte mindent felvesznek az aljzatról.

 

  

Az impozáns Rozmárház (balra), melyet a jobb oldalon látható elkülönítő medencéken keresztül közelíthetnek meg az állatok. A rozmárok látványos show-ja napi három alkalommal kerül megrendezésre. Ennek kezdetén a bemutató nehézsúlyú sztárjai zenére vonulnak ki férőhelyük szárazulatára (jobbra).

 

Európában igen kevés helyen láthatunk rozmárokat. Harderwijk jelenleg hat példány, két hím és négy nőstény otthona. A bemutató kezdetén az állatok két csoportba rendeződnek, és egy vetélkedő keretében különféle feladatokat oldanak meg trénereikkel.

 

A rozmárbemutató szintén számos show-elemet tartalmaz, itt éppen az egyik tréner "csiklandozza meg" termetes védencét. Ám ne feledjük, ami megnevetett, azt megszeretjük...

 

A rozmármedence frontvonalán nagyszámú nézőközönség befogadására alkalmas lelátó készült. A bemutató idejére - annak zavartalansága érdekében - a területet kétoldalt lezárják.

 

A bemutatók megtekintése után érdemes még elidőzni a területen, a lagúnalakók ugyanis üvegfalon keresztül is megtekinthetőek. A rozmárok férőhelyének egyik oldala mentén, a Delfindelta középső részénél található épületen át juthatunk a föld alá mélyített bemutatóegységbe. Az itt kialakított étterem mentén egy 60 méter hosszú üvegfal húzódik, amelyen keresztül a borjaikkal úszó palackorrú delfinek és rozmárok káprázatos víz alatti birodalma tárul elénk. Táblák már a szintek között gyakran közlekedő nagyméretű liftben felhívják a vendégek figyelmét a csendes, kulturált viselkedésre és a vakuhasználat tilalmára, hiszen nagyon fontos az utódait nevelő delfincsapat életének zavartalansága.

 

A lagúnamenti faépületben lifttel szállhatunk alá a tengervilág megtekintésére.

 

A Delfindelta hatalamas víztömegét egy nap alatt szűri, forgatja át az intézmény speciális tisztítóberendezése.

 

Palackorrú delfin

 

  

A nőstényt szorosan követő delfinbébik látványa páratlan élményt nyújt a látogatók számára (balra). 2009 nyarán három apróság is született. Rozmárlesen a vízalatti panorámában (jobbra).

 

     A Delfinárium 1965-ben nyitotta meg kapuit, ám akkor még viszonylag kis állatállománnyal rendelkezett. 1968-69 között épült fel a delfinbemutatóknak otthont adó kupolaépület, az úgynevezett Dolfijndomijn. Ez Európa legnagyobb delfinkupolája, amfiteátrumszerű lelátója 2500 férőhellyel, napi három alkalommal várja látványéhes látogatóit a zenével kísért, igényesen koreografált, mintegy félórás delfinbemutató megtekintésére. 

 

A Dolfijndomijn felújított épülete. Megnyitása után az intézmény éves látogatottsága elérte az egy millió főt. Napjainkban éves szinten 700-800 ezer fő között változik a látogatók száma, így a Dolfinarium Hollandia egyik legnagyobb turisztikai látványossága is egyben. Ebben a kupolaépületben, palackorrú delfinekkel közös show-műsorban volt látható a Gudrun nevet viselő kardszárnyú delfin (Orcinus orca) 1976-87 között, de korábban kaliforniai oroszlánfókát is láthatott itt a közönség.

 

    

A szórakoztató show-elemeket tartalmazó delfinbemutatók játékos produkciói a delfináriumok legnagyobb attrakciójának számítanak, és létjogosultságukat illetően jelentősen megosztják a véleményeket.

 

 

Dűnék között

 

 

A lagúnabeli élményekkel feltöltődve a park egy egészen más kiépítésű részére érkezünk. A homokdűnék között kanyarogva két európai elterjedésű fókafaj nem szokványos bemutatóiba botlunk. A kúpos fókák (Halichoerus grypus) a nyári meleg enyhítésére terjedelmes, homokos partú tavukban hűsölnek, a borjúfókák (Phoca vitulina) szintúgy. Előbbiek egy leshelyként szolgáló kis faépítményből is megtekinthetőek, bemutatójukat elhagyva pedig egyenesen a tengerpartra sétálhatunk. Érdemes azonban nem túl sokat elidőznünk itt, hiszen nem messze található a park „állatsimogatója”. Ez természetesen csak részben helytálló megnevezés, de való igaz, hogy az Északi-tenger halfajait bemutató, csarnok méretű, alacsony falú medencében bizonyos halak könnyedén megérinthetőek. Az intézmény e szegletében található még a gyerekek számára programot kínáló két épület, ahol 4D-filmvetítés és egy oroszlánfókákkal tartott játékos előadás várja az ifjú látogatókat.

 

  

A homokdűnék között ilyen útvonalon is megközelíthetőek a bemutatók (balra). A tengerpart egy részén bütykös hattyúk (Cygnus olor) népes csapatával találkozhat a látogató (jobbra).

 

Nőstény kúpos fóka nyújtózik a partmenti sekély vízben.

 

A kúpos fókák északkelet-atlanti populációja a Brit-szigetek környékén, elsősorban Skócia északi- és északnyugati partjai közelében hozzák világra utódaikat, de kisebb kolóniáik orosz, norvég, izlandi, francia, német és holland vizeken is előfordulnak. 

 

 

  

A kúpos fókák ivari dimorfizmusa szembetűnő. A háttérben egy hím látható (balra). A Dolfinariumban az úszólábúak közül csupán a rozmárok tekinthetőek meg vízalatti panorámában, de a fókák természetszerű környezetben történő megtekintése szintén különleges élményt nyújt (jobbra).

 

A faj északnyugat-atlanti populációjának egyedei főként homokos parton hozzák világra borjaikat. A felvételen a kúpos fókák szintén homokos partú terjedelmes tava látható Harderwijkben. 

 

Rájasimogató

 

 

És a latin név?...

 

 

Kérdezhetnénk a parkot bejárva, hiszen a Delfináriumban nem a szokványos fajtáblák állnak az ismeretterjesztés szolgálatában. Sőt, nincsenek fajtáblák. Az intézmény oktatási és információs rendszere ugyanis - bemutatóikhoz hasonlóan - szintén egészen különleges. A park oktatási profilja egy néhány éve történt kezdeményezésnek köszönhetően némiképp változott, mely következtében jelentősen csökkentették az információkat tartalmazó táblák mennyiségét. Ez azonban korántsem jelenti részükről az oktatás színvonalának feladását. Mivel a park bemutatói nagyobb szerepet kapnak más intézmények hasonló programjainál, ezek információmennyisége már önmagában is magasnak számít. Ezt kiegészítve, a sokszor száraznak tűnő leírások helyett pedig egy sokkal vonzóbb lehetőséget kínálnak az állatok megismerésére. Az egyes fajok bemutatói mellet interaktív pontok, úgynevezett „bólyák” találhatóak. Ezeknél a bólyáknál található az adott állatok, mint például delfinek, fókák és rozmárok életnagyságú és élethűen elkészített szobormása, továbbá azok az interaktív eszközök, amelyek információt, valamint, egy pecsétet adnak. A bejáratnál ugyanis minden látogató – legalábbis minden gyermek – kap egy „állat-útlevelet”, amellyel az oktatási pontokat elérve saját maguk lebélyegezhetik azt. A gyerekek láthatóan nagy élvezettel nyomoznak a park egész területén, hogy összegyűjtsék az összes pecsétet „okmányukhoz”.

 

A felvételen a kaliforniai oroszlánfókák "bólyája" látható. Ezek az interaktív pontok az intézmény oktatási programjának szó szerint is fontos állomásai.

 

  

A Delfinlagúna partján elhelyezett élethű delfinszobor (balra). A park egyéb információs egységei - mint pl. ez a valódi és fülesfókákat összehasonlító panel - szintén rendelkeznek az említett bélyegzővel (jobbra).

 

    A kiadott kis útlevelek egyébiránt játékosan okítanak, hiszen ezekben megtalálhatóak mindazok az információk, amelyeket az intézmény ismertetőtábláin használna. További nagy előny, hogy ezek előzetesen kiküldhetőek az iskolákba, így a csemeték már a park meglátogatása előtt ismerkedhetnek az állatokkal.

Ez a kreatív oktatási forma természetesen az intézmény meglévő adottságaihoz, mint például a bemutatott fajok alacsony számához alkalmazkodik, hiszen egy nagy gyűjteménnyel rendelkező intézmény esetében nem, vagy másképpen lehetne csak működőképes.

     Az interaktív útlevél használata láthatóan hatékonyan működik, és a saját intézményre adaptált oktatási program megteremtésének igényességével példázza a látogatókkal való kommunikáció profizmusát.

 

 

A Dolfinarium Harderwijk az alábbi szervezetek tagságába tartozik:

 

Alliance of Marine Mammal Parks and Aquariums

European Association for Aquatic Mammals, EAAM

International Marine Animal Trainers Association, IMATA

International Association for Aquatic Animal Medicine, IAAAM

European Association of Zoos and Aquaria, EAZA

Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, NVD

International Association of Amusement Parks and Attractions, IAAPA

De Club van Elf – Dutch Association of Leading Visitor Attractions

Recron – Vereniging van Recreatieondernemers Nederland

 

 

 

Fotómelléklet az intézmény történetéről:

 

 

 

A Dolfinarium "históriája"

 

  

 

 

 

Vendégkönyv