ZOOROPE
Európa  állatkertjei

 

 

 

ÁLLATKERTI FOLYÓIRATOK, MAGAZINOK

 

 

Írta: SVÁBIK KRISZTIÁN

2012

 

 

 

 

Az egyik legkorábbi – napjainkra azonban már megszűnt – állatkertészettel is kapcsolatos szaklap a Zoologica volt, melyet a New York Zoological Society (NYZS) adott ki 1907 és 1973 között (KISLING 2001). Szintén nagy múltra tekint vissza a napjainkban is publikált International Zoo Yearbook, mely a Zoological Society of London (ZSL) gondozásában jelenik meg évente 1960 óta. Tartalmát tekintve egyik fő nyomvonalként az állatkertek szerepére koncentrál a fajok és élőhelyeik, a biodiverzitás megőrzéséhez kapcsolódóan. Kiadványonként jellemző egy (vagy több) kiemelt taxon in situ és ex situ állapotának ismertetése, valamint indexként szolgál a világ állatkertjeinek és akváriumainak, valamint az ezek által vezetett Nemzetközi Törzskönyvek (International Studbook) összegzésében és felsorolásában.

     Szakmai színvonala okán a legszélesebb körben elismert és lektorált folyóirat jelenleg az 1982-ben útjára indult Zoo Biology, mely az állatkertekben történő vizsgálatok és kutatások publikálásnak legfontosabb fóruma. Témájában szaporodásbiológiai, genetikai, orvostudományi, etológiai, takarmányozástani, megőrzési és gyakorlati-tapasztalati szemszögből vett tartástechnológiai vizsgálatokkal foglalkozik, melyek hozzájárulnak az állatparkok, állatkertek és akváriumok sikeres fenntartásához és megfelelő működtetéséhez. A Zoo Biology olvasóinak fő bázisát elsősorban zoológusok, állatorvosok, konzervációbiológusok és primatológusok adják.

     Európában fontos kiemelni a Jersey Wildlife Preservation Trust (JWPT) által megjelentetett Dodo nevű, elsősorban megőrzéssel kapcsolatos híreket és kutatásokat közlő folyóiratot, mely nem rendelkezik online elérhetőséggel. Az egyik legrégebbi állatkerti folyóirat a Der Zoologische Garten, az első lapszám publikálására 1859-ben került sor. E nemzetközi szakfolyóirat tárgykörében is rendkívül diverz, az említetteken kívül kitekintéssel bír az állatkertek történelmére, ezen intézmények növénykertként történő szerepére, a zoopedagógiai tevékenységre, valamint az állatkerti világban aktuális hírek ismertetésére és közlésére egyaránt.

     Számos szakfolyóirat rendszeresen tartalmaz állatkertekben történő kutatási eredményeket, mint például az Animal Welfare, Applied Animal Behaviour Science és az International Journal of Primatology. Az állatkerti állatorvoslással kapcsolatos kutatási anyagok szintén számos szaklapban elérhetőek, ilyenek  például a Journal of Zoo and Wildlife Medicine, Journal of the American Veterinary Medical Association, Journal of Parasitology és a Journal of Veterinary Medical Science.

     A Chester Zoo-t is működtető North of England Zoological Society (NEZS) gondozásában kéthavi rendszerességgel megjelenő International Zoo News (IZN) magazin szakmailag nem lektorált, ám igen széles olvasóközönséget képes kiszolgálni az online módon történő ingyenes hozzáférés biztosításával. Az európai állatkerteket tömörítő European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) negyedéves magazinja, a Zooquaria – korábbi nevén EAZA News – szintén elérhető az interneten, melyben a szövetség aktuális hírei és kampányai mellett  a szövetségbe tartozó tagállatkertek aktuális bemutatóiról is informálódhatunk.

     Az észak-amerikai állatkerteket tömörítő Association of Zoos and Aquariums (AZA) szintén rendelkezik hasonló kiadványokkal, mint például a Communiqué, vagy a havonta megjelentetett Connect magazin.

     Az állatkerti állatgondozók szintén publikálnak saját feladatköreiket érintő magazinokat. Ilyen például a kéthavonta, az Association of British Wild Animal Keepers (ABWAK) által publikált Ratel magazin.

 

      

 

International Zoo Yearbook, January 2012, Volume 46 © Zoological Society of London

Zoo Biology, March/April 2012, Volume 31, Issue 2 © 2012 Wiley Periodicals Inc.

The Dodo, Number Twenty, Journal of the Jersey Wildlife Preservation Trust © Jersey Wildlife Preservation Trust

Der Zoologische Garten, Heft 1, 2012 © 2012 Elsevier GmbH

Journal of Zoo and Wildlife Medicine, March 2012, Volume 43, Issue 1 © 2012 American Association of Zoo Veterinarians

International Zoo News, IZN, June 2010, Volume 57/4 (No. 381) © North of England Zoological Society

Zooquaria, Summer 2012, Issue 78 © 2012 European Association of Zoos and Aquaria

 

 

Felhasznált irodalom:

 

HOSEY, G., MELFI, V. & PANKHURST, S. 2009. Zoo Animals: Behaviour, Management and, Welfare. Oxford, New York: Oxford University Press.

 

KISLING, V. N. 2001. Zoo and Aquarium History: Ancient Animal Collections to Zoological Gardens. New York, London: CRC Press.

 

 

 

Vendégkönyv